Voorbeelden van preventie
Sources Chaudfontaine
Preventietoepassing: 
Betere afstemming op omverpakking of logistiek
Gewichtsvermindering
Productcategorie: 
Dranken
Chaudfontaine
Before
After

Chaudfontaine wijzigde de verpakkingen van mineraalwater. Het bedrijf verminderde het gewicht van de PET-flessen met een inhoud van 1,5 l. De flessen, die voordien 41 g wogen, wegen nu nog slecht 31 g. Dat levert een besparing op van 400 ton plastic per jaar. Chaudfontaine realiseerde deze gewichtsvermindering door de vorm van de fles aan te passen en te investeren in een nieuwe blaasmachine voor de flessen. Dankzij de nieuwe vorm van de fles, kunnen er nu 112 pakken van elk zes flessen (sixpacks) op een pallet in plaats van 104 voorheen.

Chaudfontaine wijzigde de verpakkingen van mineraalwater. Het bedrijf verminderde het gewicht van de PET-flessen met een inhoud van 1,5 l. De flessen, die voordien 41 g wogen, wegen nu nog slecht 31 g. Dat levert een besparing op van 400 ton plastic per jaar. Chaudfontaine realiseerde deze gewichtsvermindering door de vorm van de fles aan te passen en te investeren in een nieuwe blaasmachine voor de flessen. Dankzij de nieuwe vorm van de fles, kunnen er nu 112 pakken van elk zes flessen (sixpacks) op een pallet in plaats van 104 voorheen. Dat levert een transportwinst op van 8%.

Bovendien gebruikt Chaudfontaine nu een dunnere folie voor de sixpack. De dikte van de folie werd verlaagd van 75 µm tot 65 µm, wat op jaarbasis een impact betekent van 4 ton plastic.

Niet alleen is de fles vanuit preventieoogpunt een verbetering, de fles loopt ook gemakkelijker door de productieketen. De vorige fles leverde soms technische problemen op, die nu van de baan zijn.