Voorbeelden van preventie
Inex
Preventietoepassing: 
Betere afstemming op omverpakking of logistiek
Vermindering van het productverlies
End of life: Recycleerbaar of herbruikbaar
Herkomst van de materialen
Productcategorie: 
Dranken
Een Bag-in-Box voor melk: handig, zuinig en milieuvriendelijk

Producenten van wijn hebben al lang de voordelen ontdekt van Bag-in-Box-verpakkingen met een tapkraantje (BIB). De Belgische zuivelgroep Inex gebruikt aangepaste BIB-verpakkingen voor fruitsappen en melk, zowel voor grootgebruikers als voor de thuisconsument. De verpakkingen vergemakkelijken de dosering en ze houden de drank na opening langer vers.

Aseptische verpakking, afgesloten met een tapkraantje

De eerste Bag-in-Box-verpakkingen (BIB) voor melk werden ontwikkeld voor horeca en grootkeukens. Aan die klanten levert Inex al jaren melk in BIB-verpakkingen van 5, 10, 20 of zelfs 1.000 liter. De melk wordt bij Inex aseptisch verpakt in een plastic zak, afgesloten met een tapkraantje. Dat kraantje is handig omdat het een perfecte dosering toelaat, maar ook omdat er langs die kraan geen lucht kan binnendringen waardoor de melk na opening van de verpakking langer vers blijft. In 2005 lanceerde Inex de zogenaamde Milktap, dat zijn BIB-verpakkingen van 3 en 5 liter voor de kleine consument. Ook de thuisgebruiker doet er zijn voordeel mee. Werner Pycke, Aankoopdirecteur van Inex, verklaart: “UHT-melk in traditionele verpakkingen is na opening nog 3 à 4 dagen goed. In onze Milktap is de melk na opening nog minstens drie weken goed, omdat het product niet in aanraking komt met zuurstof. Bovendien is het aantrekkelijk; kinderen vinden het leuk, zeker omdat we de doos zo bedrukt hebben dat het lijkt of je direct van een koe aftapt.”

Een positieve milieubalans

De Milktap is ook goed voor het milieu. Een langere houdbaarheid na opening van de verpakking leidt tot minder verspilling van melk. Door de rechthoekige vorm zijn de dozen ook efficiënt op pallets te stapelen. Dat alles beperkt de kost en de milieulast van het transport. Bovendien ligt de CO2 -last van de productie van BIBverpakkingen laag omdat 80 % van de verpakking bestaat uit gerecycleerd karton en is recycleerbaar.

Om te onthouden

  • Dankzij een aangepast ontwerp van de tapkraan kunnen producten zoals UHT-melk aseptisch worden verpakt in een Bag-in-Box.
  • Melk in een Bag-in-Box blijft minstens drie weken na opening vers omdat het product niet in aanraking komt met zuurstof.
  • 80% van de verpakking bestaat uit gerecycleerd en recycleerbaar karton.

 

Hoe houdt de Milktap melk langer vers?

Stap 1: een plastic zak die de melk beschermt

De melk wordt verpakt in een LDPEzak (Low Density Polyethylene) van 3 of 5 liter met een zuurstofbarrière uit EVOH (Ethylene Vinyl Alcohol), geschikt voor het aseptisch verpakken van UHT-melk. Daardoor kan de melk ongeopend bij kamertemperatuur worden bewaard.

Stap 2: een kraantje dat luchtdicht afsluit

Dankzij een zorgvuldig ontwerp van het kraantje kan de Bag-in-Box in een aangepaste verpakkingslijn aseptisch worden afgevuld. Ook na opening verhindert het membraan in het kraantje dat er zuurstof binnendringt.

Stap 3: een praktisch en leuk omhulsel van licht karton

De zak wordt verpakt in een compact en gemakkelijk te stapelen omhulsel van licht karton. Een leuke opdruk in de vorm van een melkkoe maakt de Milktap aantrekkelijk.

 

Ook uw bedrijf kan voordeel halen uit efficiëntere verpakkingen

Efficiënte verpakkingen zijn kostenbesparend voor de producent, voordelig voor de consument en goed voor het milieu. Ook uw bedrijf kan er voordeel uit halen.

Enkele tips van Inex

  • Onderzoek of bestaande verpakkingsmethodes voor een bepaald klantensegment ook bruikbaar zijn voor andere segmenten.
  • Evalueer het gebruiksgemak van een verpakking zowel vanuit het standpunt van de consument als vanuit de productie en de distributie.

 

 

Inex en het milieu

Zuivelgroep Inex uit Bavegem verwerkt jaarlijks zo’n 300 miljoen liter melk. Inex combineert een voortdurende productoptimalisatie en kwaliteitsbewaking met een filosofie van duurzaam ondernemen.

Realisaties:

  • Inex trad in 2004 toe tot het Benchmarkingconvenant van de Vlaamse overheid en engageert zich daarmee tot een verregaande optimalisatie van zijn energieverbruik. In 2008 werd een ambitieus energieplan voorgelegd en goedgekeurd door het Verificatiebureau Benchmarking.
  • De afgelopen jaren investeerde Inex aanzienlijk in de optimalisatie van haar waterhuishouding, voornamelijk om het totale waterverbruik te verminderen.
  • Inex investeert momenteel in een persinstallatie voor plasticfolies zodat het verpakkingsmateriaal van de leveranciers niet meer op de afvalberg komt, maar kan worden verwerkt door recyclagebedrijven.