Voorbeelden van preventie
Soubry
Preventietoepassing: 
Herkomst van de materialen
Productcategorie: 
Voedingswaren
Gerecycleerd karton geschikt voor droge voeding?

Voedingswaren zie je zelden direct in gerecycleerd karton verpakt. Toch is dat materiaal geschikt als primaire verpakking van droge voeding. Deegwarenfabrikant Soubry gebruikt het bijvoorbeeld voor spaghetti, onder meer omdat karton handig is in transport en gebruik. Het drukwerk erop moet wel met bijzondere zorg uitgevoerd worden.

Gemakkelijk en voordelig voor leverancier en consument

Kartonnen verpakkingen zijn handig voor de leverancier en de consument. Ze zijn gemakkelijk te stapelen in de vrachtwagen, in de winkel en in de keukenkast thuis. Het is ook handig als je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt, want de rest kan je in dezelfde verpakking bewaren. Karton is ook eenvoudig te bedrukken met nuttige en wettelijke informatie voor de consument. En het is relatief goedkoop. Gerecycleerd karton – de zogenaamde GD- en GT-klasse – is gemiddeld zelfs nog 30 % goedkoper dan karton van nieuwe vezels (GC-karton). Maar gerecycleerd karton wordt voor voeding meestal gebruikt als tweede verpakking met een bijkomende plastic bescherming rond de voedingswaren.

Zo weinig mogelijk inkt gebruiken

Soubry gebruikt gerecycleerd karton als primaire verpakking van zijn deegwaren. Dat kan alleen omdat de fabrikant van de verpakking, Cartonnage Soenen uit Lichtervelde, bijzondere voorzorgen neemt. Gedelegeerd bestuurder Michel Soenen: “We gebruiken uitsluitend gerecycleerd karton met een attest voor voedselveiligheid. Maar ook onze nabewerkingen zoals het drukwerk en de verlijming zijn voedselveilig. We zorgen ervoor dat partikels van drukinkt en lijm niet door het karton kunnen migreren naar het voedsel. Het Belgische Verpakkingsinstituut voert specifieke migratietesten uit die ons toelaten om een conformiteitsattest dat aan de wettelijke eisen voldoet te verkrijgen. ” De Soubry-verpakking voldoet daar ruimschoots aan. Dat is mede doordat Soenen zo weinig mogelijk inkt gebruikt. Toch is de kleurlaag voldoende dekkend dankzij speciale druktechnieken.

Om te onthouden

  • Gerecycleerd karton is een goede verpakking voor droge voedingswaren. Het is goedkoop en gemakkelijk in het gebruik.
  • Het karton moet oordeelkundig bedrukt worden om te vermijden dat inkt migreert naar de voedingswaren.
  • Het Belgische Verpakkingsinstituut hanteert strenge normen op het vlak van controles van voedselveiligheid van het verpakkingsdrukwerk.

 

Hoe vermijd je contaminatie door drukinkt ?

Stap 1 : een gestandaardiseerde kleurmenging

Cartonnage Soenen standaardiseert de kleurmenging aan de hand van de kleurcoderingen van Pantone, een gevestigde industriestandaard. Dit laat toe om de correcte kleuren te realiseren met een minimale hoeveelheid basiskleuren.

Stap 2 : werken volgens de ISO-norm

De keuze voor Pantonekleuren is onderdeel van een algemene standaardisatie van de productie. Door een verscherpte procescontrole volgens ISO-normen kon Cartonnage Soenen het inktgebruik nog verder reduceren.

Stap 3 : dunnere inktlaag dankzij beter raster

Gesofisticeerde rastertechnieken maken een nog dunnere inktlaag mogelijk met behoud van kwaliteit en kleurstabiliteit. Cartonnage Soenen gebruikt Concentric Screening, een techniek ontwikkeld door Artwork Systems.

 

De meeste mensen denken dat gerecycleerd karton niet geschikt is voor voeding. Dat klopt niet.

Michel Soenen, gedelegeerd bestuurder van Cartonnage Soenen

 

Ook u kunt gerecycleerd karton voor voeding gebruiken

Droge voeding kan perfect verpakt worden in gerecycleerd karton. Het is goedkoop en gemakkelijk in het gebruik.

Enkele tips van Cartonnage Soenen

  • Karton van de klasse GD2 is geschikt voor droge voeding mits een goed bestudeerde druktechniek. Dit geldt zowel voor conventionele inkt als voor de nieuwe UV-drogende inkt.
  • Kartonfabrikanten brengen nu ook karton van de klasse GC op de markt met 10 tot 15 % gerecycleerde vezels. Dit GC-karton is niet alleen geschikt voor droge voeding maar ook voor diepvrieswaren en vethoudende voedingswaren. Het is goedkoper dan het normale GC-karton.

 

 

Cartonnage Soenen en het milieu

Cartonnage Soenen is een KMO gevestigd in Lichtervelde. Het produceert kartonnen vouwverpakkingen voor de voedingsindustrie, voornamelijk uit de regio. Bestuurder Michel Soenen ziet al jaren een ‘groene wind’ door het bedrijf waaien.

Realisaties :

Het standaardiseren van de productie zorgt voor minder afval. Vroeger had Soenen per product ruim 500 vellen nodig om de druklijn correct in te stellen. Dat is nu gereduceerd tot 100 vellen per product. De fabriek produceert vaak relatief kleine oplages, dus dat maakt een groot verschil.

Dankzij de toepassing van de ISO-norm 12647- 2 en een verscherpte procescontrole van het drukproces heeft Cartonnage Soenen het inktgebruik nog verder kunnen reduceren.