Voorbeelden van preventie
Colruyt
Preventietoepassing: 
Hergebruik
Productcategorie: 
Voedingswaren
Herbruikbare plooibox:een alternatief voor winkelzakjes voor eenmalig gebruik

Sinds 2003 ontvangen de Collect-&-Go-klanten van Colruyt hun boodschappen in plastic plooiboxen. Hierdoor bespaart de warenhuisketen jaarlijks 630 ton karton. Een slimme en eenvoudige keuze voor verpakkingspreventie, die ook het gebruiksgemak verhoogt.

Afhaaldienst vereist aangepaste verpakking

Sinds 2000 kunnen klanten van Colruyt hun boodschappen laten doen door winkelmedewerkers. Via de dienst Collect & Go geven ze online hun bestelling door. Aangezien het warenhuis al sinds jaar en dag werkt zonder wegwerpzakken, verzamelde het de bestelde goederen aanvankelijk in kartonnen dozen. “We gebruikten de dozen waarin appels worden geleverd, maar we hadden er nooit genoeg in voorraad,” zegt milieucoördinator Lies Baute. “We moesten regelmatig extra dozen per vrachtwagen laten aanvoeren. Dat is eigenlijk transport van lucht, ontzettend duur. Bovendien namen die dozen in het afhaalpunt veel plaats in beslag en hadden ze niet altijd dezelfde afmetingen, zodat ze niet eenvoudig te vullen waren. Daarom zijn we in 2003 overgestapt naar plastic plooiboxen.”

Kostenbesparing en beter gebruiksgemak

De overstap naar plastic plooiboxen zorgde voor een kostenbesparing op materiaal en transport. “We besparen 630 ton karton per jaar,” zegt Lies Baute. “Tegelijk vermijden we flink wat transportkosten. Klanten brengen de plastic dozen steeds opgeplooid terug. Bovendien hebben de boxen een levensduur van vijf jaar zodat we ze niet regelmatig moeten vervangen.” Een belangrijk winstpunt is ook het gebruiksgemak, zowel voor de klant als voor het warenhuis. De opgeplooide boxen nemen in de winkel beduidend minder plaats in en ook thuis zijn ze eenvoudig op te bergen. De boxen hebben allemaal dezelfde afmetingen zodat de medewerkers ze altijd vlot kunnen vullen. Het is ook eenvoudiger om ze in de wagen te laden. Lies Baute voegt eraan toe: “Niet vergeten dat het ook professioneler oogt, wat bijdraagt tot het succes van de formule. Alles samen halen de klant, de winkels en de onderneming voordeel uit de maatregel.”

Om te onthouden

  • Colruyt zocht voor haar bestel- en afhaaldienst Collect & Go een passend en milieuvriendelijk verpakkingssysteem.
  • Aanvankelijk werd gekozen voor kartonnen dozen maar dat systeem bleek te duur en niet efficiënt genoeg.
  • De overstap naar plastic plooiboxen leidde tot directe besparingen, een verbetering van de efficiëntie en een verhoging van het comfort voor de klant en het warenhuispersoneel.

 

Hoe werkt Collect & Go?

Stap 1: online bestellen

De klant geeft de bestelling door via internet. Daar kiest hij ook het warenhuis waar hij ten vroegste daags nadien de goederen afhaalt. De klant betaalt 4,5 euro voor de dienstverlening

Stap 2: winkelier verzamelt boodschappen

Een warenhuismedewerker verzamelt de bestelde goederen in plastic plooiboxen. Dankzij de uniformiteit van deze boxen gaat het verzamelen en stapelen heel vlot.

Stap 3: klant haalt boodschappen af

De klant haalt de boodschappen af in een aparte ruimte in de winkel en hoeft alleen nog maar te betalen. Voor elke box betaalt hij een waarborg van 4,75 euro. Tegelijk ontvangt hij de waarborg van de teruggebrachte boxen.

 

We besparen 630 ton karton per jaar en vermijden heel wat transportkosten.

Lies Baute, milieucoördinator

 

Ook u kunt besparen op verpakkingsmateriaal

Een slimme keuze voor een aangepaste verpakking bespaart kosten, verbetert de dienstverlening aan klanten en beschermt het milieu.

Enkele tips van Colruyt:

  • Hou jaarlijks een rondvraag bij uw verschillende afdelingen. Zo vindt u systematisch nieuwe verbeterpunten.
  • Stel een preventiebilan op voor elke maatregel. Zo maakt u de winstpunten achteraf voor iedereen duidelijk.

 

 

Fiche: Colruyt en het milieu

De Groep Colruyt voert sinds 1992 een actief preventiebeleid via Greenline. Dit programma is een engagement voor het leefmilieu waarin ook aandacht wordt besteed aan de milieu-impact van verpakkingen. De Groep Colruyt engageert zich op de markt met een politiek van laagste prijzen. Werken aan de laagste verkoopprijzen betekent ook werken aan de laagste kosten. Dat versterkt het belang van preventie.

Realisaties:

Installatie van een windmolen en zonnepanelen in het logistiek centrum. Energiebesparing door een systeem van gedeeltelijke afkoeling van de stockageruimtenOptimalisatie van het transport van het logistieke centrum naar de winkels.