Voorbeelden van preventie
Tetra Pak
Preventietoepassing: 
Betere afstemming op omverpakking of logistiek
Gewichtsvermindering
Productcategorie: 
Dranken
Nieuwe verpakking is gemakkelijker voor gebruikers met verminderde handvaardigheid

Consumenten willen gebruiksvriendelijkere verpakking voor vloeibare zuivelproducten ontwikkeld voor consumenten van alle leeftijden, van jong tot oud: de Tetra Brik Edge wordt vooral zeer goed onthaald bij doelgroepen met verminderde handvaardigheden, maar wordt ook door andere consumenten erg gewaardeerd. Bovendien is voor de productie minder plastic nodig dan voor andere 1-liter drankkartons.

Consumenten willen gebruiksvriendelijkere verpakking

Oudere mensen vormen een groeiende populatie in de consumentenmarkt. Ook andere groepen met verminderde handvaardigheden, zoals kinderen en artritispatiënten, zijn voor voedingsproducenten een steeds belangrijkere doelgroep. “Het koopgedrag van die groepen heeft een steeds grotere impact,” zegt Cristina Giglio Tos, Product Manager. “Volgens onderzoek in Zweden heeft 30% van de bevolking – waaronder kinderen en oudere mensen – last van verminderde kracht in de handen. Artritispatiënten vertegenwoordigen er zelfs 17% van de bevolking. En dat aandeel neemt nog toe. We moeten dan ook steeds beter met hun specifieke eisen en verwachtingen rekening houden.”

Kleine elementen maken het handiger

Om in te spelen op die trend heeft Tetra Pak in 2009 een nieuwe 1-literverpakking ontwikkeld, de Tetra Brik Edge 1000. Cristina Giglio Tos: “We wilden een verpakking die ook perfect aangepast is voor alle mensen met verminderde handvaardigheden. Daarom hebben we samengewerkt met de Swedish Rheumatism Association (SRA). Zij gebruiken een internationaal erkende testmethode. Dankzij die tests konden we een verpakking ontwikkelen die voor rheumapatiënten, kinderen en oudere mensen even gemakkelijk is als voor andere consumenten.” Het resultaat is een drankkarton met een hellend bovenvlak en een grote schroefdop. Cristina Giglio Tos zet de voordelen op een rijtje: “De dop heeft een diameter van 34 mm en een gekartelde rand zodat de consument minder kracht moet gebruiken om hem open en dicht te schroeven. Ook om het membraan te verwijderen is minder kracht nodig. Dankzij het hellend vlak is het eenvoudiger om de dop vast te nemen. Bovendien moet het drankkarton minder hoog worden getild om de inhoud in een glas te gieten. Het kan zelfs door de verpakking gewoon te kantelen zonder ze op te heffen. Dat zijn kleine elementen die zorgen voor een veel groter gebruiksgemak.”

 

Om te onthouden

  • De nieuwe Tetra Brik Edge verpakking is ontwikkeld in samenwerking met de Swedish Rheumatism Association om te voldoen aan de behoeften van gebruikers met verminderde handvaardigheid.
  • De grotere, gekartelde schroefdop maakt het openen eenvoudiger. Het hellende bovenvlak vergemakkelijkt het uitgieten.
  • Tetra Pak ontwikkelde een speciale multifunctionele tray om transport- en opslagkosten te besparen.
  • De dop verbruikt 33%’ minder plastic.

 

Hoe wordt de milieu-impact van de Tetra Brik Edge beperkt?

Stap 1: minder plastic en transportkosten dankzij speciale techniek

Tetra Pak gebruikt de Direct Injection Moulding techniek waarbij de opstaande rand van de schroefopening en het membraan gevormd worden in de vulmachine. Dankzij die techniek is voor het maken van de opening 33% minder plastic nodig dan bij geprefabriceerde doppen en moet na het vullen alleen nog het kapje worden aangebracht. Zo wordt ook op transportkosten van doppen bespaard.

Stap 2: goed stapelbaar, dus beperking van de opslagruimte

De verpakkingen zijn perfect stapelbaar in een rolcontainer of kartonnen tray. De sluiting van de Tetra Brik Edge past zoals een puzzelstuk onder de plooi van de verpakking erboven waarbij de hoogste rand voor steun zorgt. Zo kunnen tot vijf lagen drankkartons boven elkaar worden gestapeld en wordt de opslagruimte beperkt.

Stap 3: een kant-en-klare transportverpakking en display

Tetra Pak ontwikkelde ook een opvallende maar handige asymmetrische tray die het transport vereenvoudigt. Deze tray verbruikt ongeveer één derde minder materiaal dan vergelijkbare oplossingen en kan rechtstreeks in de display of op het schap van het warenhuis worden geplaatst. Zo worden transport-, arbeids- en opslagkosten bespaard.

 

Met behulp van een internationaal erkende testmethode ontwikkelden we een verpakking die voor rheumapatiënten, kinderen en oudere mensen even gemakkelijk is als voor andere consumenten.

Cristina Giglio Tos, Product Manager

 

Tetra Pak en het milieu

Duurzaam ondernemen is een van de belangrijkste aandachtspunten van Tetra Pak, conform het bedrijfsmotto ‘Protects what’s good’. Enkele andere realisaties rond verpakkingspreventie:

  • Al in 1961 lanceerde Tetra Pak een nieuwe machine die melk aseptisch kon verpakken. Dankzij deze kiemvrije verpakkingsmethode kan UHT behandelde melk of gepasteuriseerd sap zelfs buiten de koelkast meerdere maanden goed blijven.
  • Omdat Tetra Pak zelf verpakkings- en vulmachines levert, kan het de hele productielijn optimaliseren. Het energieverbruik van de machines is op veertig jaar tijd met 60 % gedaald. Automatisering zorgt er ook voor dat het onderhoud en de reiniging beter zijn afgestemd op de te verpakken drank of voeding. Zo is er minder productverlies en een lager verbruik van water en energie.

 

 

Meer informatie