Voorbeelden van preventie
Ikea
Preventietoepassing: 
Betere afstemming op omverpakking of logistiek
End of life: Recycleerbaar of herbruikbaar
Productcategorie: 
Meubelen
Paper pallets - specifieke omstandigheden leiden soms tot alternatieve oplossingen

Sommige bedrijven moeten oplossingen vinden voor specifieke omstandigheden en gaan op zoek naar alternatieven voor de klassieke houten pallets die beter aangepast zijn aan de eigenheid van hun producten of van hun logistieke omstandigheden. Lange transportafstanden of moeilijke productmaten zijn hier een paar voorbeelden van. Zo ontwikkelde IKEA de paper pallet, omdat die beter voldoet aan de logistieke noden van het bedrijf en hen helpt om te beantwoorden aan de duurzaamheidsdoelstellingen die het bedrijf nastreeft. Bovendien kan IKEA dankzij dit project aan zijn klanten nog scherpere prijzen bieden. Daarnaast gebruikt IKEA ook loading ledges voor een efficiëntere ruimtebenutting in de vrachtwagens. Een levenscyclusanalyse toonde aan dat de twee innovaties zowel de CO2 -emissies als de transportkosten beperken.

IKEA-producten worden in verschillende landen geproduceerd – in Oost- en West-Europa, maar ook in Azië. “Het vervoer van de fabrieken naar de distributiecentra en de winkels gebeurde vroeger op houten pallets”, vertelt Jerome Jansen, Packaging Requirements & Compliance Specialist bij IKEA. “Die opnieuw terugsturen naar de fabrieken kostte echter veel geld en veroorzaakte een aanzienlijke uitstoot van CO2 . Daarnaast was het aantal keren dat we de houten pallets konden hergebruiken onvoldoende. We gingen dan ook op zoek naar alternatieven.”

90% lichter

Het R&D-centrum van IKEA kwam tot een oplossing die volledig gebruik maakt van golfkarton, ook voor de negen voetblokken. “Deze zogenaamde paper pallets zijn volledig recycleerbaar”, vertelt Vincent Hody, milieucoördinator bij IKEA. “Paper pallets zijn ook aanzienlijk lichter dan houten pallets; 2,5 kg in plaats van 23 kg, een besparing van 90%. Dit zorgt meteen ook voor minder brandstofconsumptie en emissies.” De paper pallets hebben een draagkracht van 750 kg en bestaan in drie basisformaten. Maar daar kan ook van afgeweken worden om de specifieke maten van een product te volgen. Meubels houden immers geen rekening met de standaardmaten van pallets. “90% van het vervoer tussen de fabrieken en de distributiecentra gebeurt al op paper pallets”, onderlijnt Jansen. Op die manier vermijden we per jaar wereldwijd 50.000 tot 100.000 transportbewegingen.

Lege ruimtes vermijden

“Dankzij de paper pallets kunnen we ook de beschikbare ruimte in de vrachtwagens beter benutten”, zegt Cees de Jong, logistiek manager Retail bij IKEA Belgium. “Wanneer we boekenkasten van 60 cm breed op een standaard Europallet van 80 cm plaatsen, verliezen we telkens 20 cm ruimte. Die lege ruimtes zorgen ook voor een minder goede ondersteuning, wat het risico op productschade vergroot. Het gebruik van paper pallets laat ons toe om meer ruimte nuttig te gebruiken in de vrachtwagens. De paper pallet heeft een hoogte van slechts 5 cm ten opzichte van de 15 cm van een klassieke pallet. Deze “platte” paper pallet past ook perfect in de strategie die IKEA sinds de beginjaren hanteert. Maak een product zo plat mogelijk om het transport tot bij de eindklant efficiënt te houden. Omdat we veel flat packverpakkingen gebruiken kunnen we zo een volledige laag producten extra vervoeren.” IKEA ontwikkelde ook de loading ledge – een kleine steunhoek uit polypropyleen die flexibel op verschillende kanten van een transportverpakking geplaatst kan worden. De loading ledges laten toe om producten zonder pallets te vervoeren, wat bijzonder handig is voor grote verpakkingen. “In plaats van drie rijen pallets, kunnen we dankzij de loading ledges vaak vier rijen producten vervoeren.”

Minder productschade

IKEA heeft het voordeel dat het heel de logistiek – van fabrikant tot winkel – in eigen beheer organiseert. Het introduceren van de paper pallet heeft veel aanpassingen gevergd aan de infrastructuur zoals palletrekken en vorkheftrucks in de fabrieken, de logistieke centra en de winkels. Het bedrijf heeft bovendien veel geïnvesteerd in de opleiding van het personeel voor een correcte manipulatie van de nieuwe pallets. Het resultaat van dit alles is dat IKEA nu minder productschade waarneemt dan met de vroegere klassieke pallet.

Hoe IKEA de paper pallet ontwikkelde

Stap 1: prototype

IKEA investeert al jaren in een eigen kenniscentrum voor kartonnen verpakkingen. Het centrum werkte een eerste prototype van de paper pallet uit. Welk type karton biedt de grootste resistentie? Hoe kunnen de voetblokken best gemaakt en geplaatst worden? IKEA koos uiteindelijk voor pallets die volledig uit golfkarton gemaakt zijn.

Stap 2: productie door geselecteerde leveranciers

Op basis van haar productassortiment besloot IKEA om de paper pallet in drie verschillende basisgroottes te ontwikkelen gebaseerd op de maten van de Europallet (80 x 120 cm), de halve Europallet (80 x 60 cm) en de IKEA-pallet (80 x 200 cm).

Stap 3: flexibiliteit inbouwen

Er zijn drie basismaten voor de laadoppervlakte van de pallets en de plaatsing van de voeten. Maar de uiteindelijke afmetingen van de pallets kunnen op maat bepaald worden. Ook ontwikkelde IKEA de loading ledge om zeer langwerpige producten te ondersteunen tijdens het transport. Daardoor kan elke vracht maximaal worden afgestemd op de producten.

 

Levenscyclusanalyse toont milieuwinst

IKEA liet een levenscyclusanalyse (LCA) uitvoeren om de duurzaamheid van haar transportverpakkingen te vergelijken. De LCA toonde duidelijk aan dat de paper pallets en loading ledges beter scoren. Voor het hergebruik moeten de houten pallets immers terug vervoerd worden, wat zwaar doorweegt in de CO2 -emissies. De paper pallets zijn tot 90% lichter, met een positief effect op het brandstofverbruik en het aantal transportbewegingen. De materialen in de paper pallets en loading ledges zijn na hun gebruik bovendien recycleerbaar en komen voor sommige toepassingen terecht in nieuwe IKEA producten.