Voorbeelden van preventie
CHEP
Preventietoepassing: 
Betere afstemming op omverpakking of logistiek
End of life: Recycleerbaar of herbruikbaar
Productcategorie: 
Industriƫle producten
Pooling optimaliseert gebruik van pallets

Heel wat producenten gebruiken de blauwe pallets van CHEP voor hun transportladingen naar de retailers. Het is een poolingsysteem: de pallets worden door CHEP aangekocht, onderhouden en in omloop gebracht in een wereldwijd netwerk van bedrijven. Dankzij een uitgekiend beheer van de pooling kan CHEP het palletgebruik optimaliseren en het transport van lege pallets beperken.

Aan producent leveren, bij retailer ophalen

CHEP is wereldmarktleider in poolingsystemen van transportverpakkingen, voornamelijk pallets en containers. Het bekendst zijn de opvallende blauwe houten pallets in vier verschillende

 afmetingen (80 x 120, 100 x 120, 80 x 60 en 40 x 60). CHEP levert de pallets wereldwijd aan productie-eenheden van goederen of voedingswaren. De producenten gebruiken de pallets om hun goederen naar retailers in binnen- en buitenland te transporteren. Daarbij melden ze aan CHEP waar de pallets precies naartoe gaan. Nadat de goederen op hun eindbestemming zijn uitgeladen, haalt CHEP de pallets op en brengt ze weer in omloop bij lokale producenten.

 

Beperkte opslag, weinig leeg transport

“Het systeem is voordelig voor alle betrokkenen,” zegt Olivier Legendre, Country General Manager van CHEP Benelux. “De producenten krijgen altijd kwalitatieve pallets. Ze hoeven er ook geen grote opslagplaats voor te voorzien, aangezien wij leveren op het ritme van hun noden. Ook de retailers hebben niet veel opslagplaats nodig, want we komen de pallets zo snel mogelijk ophalen. Bovendien moeten ze geen palletadministratie doen, de hele cyclus wordt door CHEP beheerd. En we beperken natuurlijk het transport van lege pallets, want ze moeten niet terug naar afzender. Bijvoorbeeld: pallets van een lading uit Spanje kunnen we gemakkelijk weer in omloop brengen in gelijk welke uithoek van Europa.”

Om te onthouden

  • In het poolingsysteem van CHEP worden pallets geleverd aan producenten en opgehaald op de eindbestemmingen.
  • Het beheer gebeurt volledig door CHEP. Extra aandacht gaat naar het minimaliseren van transport van lege pallets.
  • De pallets worden telkens geïnspecteerd, schoongemaakt en eventueel onderhouden of hersteld.

 

Hoe zorgt CHEP voor duurzaam palletgebruik?

Stap 1: gemaakt door lokale schrijnwerkers, uit gecertificeerd hout

Alle pallets van CHEP worden gemaakt uit 100% FSC- of PEFC-gecertificeerd hout, een garantie dat het hout afkomstig is uit duurzame bosbouw. CHEP maakt de pallets niet zelf maar besteedt dat uit aan lokale schrijnwerkerijen over de hele wereld. Van daaruit worden ze ook lokaal in omloop gebracht. Zo vermijdt CHEP dure en milieubelastende transporten van lege pallets.

Stap 2: wereldwijd netwerk wordt optimaal benut

CHEP heeft wereldwijd 345.000 klanten en bijna 300 miljoen pallets in omloop. Het netwerk van producenten, groothandels en detailhandels is fijnmazig en wordt optimaal benut. CHEP registreert nauwkeurig waar de pallets zich bevinden en kan zo de ophalingen perfect plannen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met seizoensschommelingen en andere variabelen die de vraag beïnvloeden.

Stap 3: slim onderhoud verzekert lange levensduur

CHEP onderhoudt de pallets systematisch om zeker te zijn van de geleverde kwaliteit en de lange levensduur. Het bedrijf heeft wereldwijd 500 servicecenters waar de opgehaalde pallets worden geïnspecteerd, schoongemaakt en eventueel hersteld. Beschadigde onderdelen worden vervangen en bij voorkeur afgevoerd naar de houtindustrie voor verwerking in spaanderplaten.

 

 Pallets van een lading uit Spanje brengen we weer in omloop op de eindbestemming, bijvoorbeeld een andere uithoek van Europa. Zo moeten we geen lege pallets transporteren.

Olivier Legendre, Country General Manager van CHEP Benelux

 

 

CHEP en het milieu

Pooling, of het gezamenlijk gebruiken van materieel, is per definitie een milieuvriendelijk concept omdat het materieel maximaal wordt benut. CHEP, opgericht in Australië als de Commonwealth Handling Equipment Pool, poolt al materieel sinds 1945. Ook na de overname in 1958 door de groep Brambles bleef equipment pooling de missie. Ook in andere aspecten draagt CHEP de milieuzorg hoog in het vaandel:

  • Al het gebruikte hout komt van duurzame bosbouwbedrijven met FSC- of PEFC-certificaat.
  • CHEP heeft zich geëngageerd om tegen 2015 zijn CO2 -uitstoot met 20% te verminderen ten opzichte van 2010.
  • In 2010 kreeg CHEP de Lean & Green Award op het Connektcongres ‘Rij Veilig, Vervoer Groen’ in Rosmalen (Nederland).
  • CHEP heeft in samenwerking met de universiteit van Leeds (Groot-Brittannië) een Environmental Calculator ontwikkeld die de milieu-impact becijfert bij gebruik van CHEP poolpallets. Daaruit blijkt dat het poolingsysteem zes keer minder CO2 uitstoot dan het gebruik van wegwerppallets.

 

ww.chep.com