Voorbeelden van preventie
Ecolab
Preventietoepassing: 
Hergebruik
Gewichtsvermindering
Andere
Productcategorie: 
Was- en onderhoudsproducten
Retour-cans en flacons: efficiënte oplossingen voor de levering van schoonmaakproducten

Ecolab ontwikkelde voor de levering van haar schoonmaakproducten een aantal aangepaste systemen om verpakkingsafval te vermijden. Grootkeukens krijgen hooggeconcentreerde schoonmaakproducten in kleine flacons met een speciale dispenser. De voedingsindustrie krijgt leveringen in grote herbruikbare retour-cans met een waarborgsysteem.

Minder afval, betere dosering

Ecolab produceert desinfecteermiddelen en schoonmaakproducten, en levert die aan grootverbruikers overal ter wereld. Het bedrijf doet al decennia lang aan verpakkingspreventie door de verpakkingen steeds lichter en beter recycleerbaar te maken. De laatste jaren gaat Ecolab daarin nog een stap verder en bedenkt het nog efficiëntere systemen om de producten bij de klant te leveren en daar verder te verdelen. “De oplossingen verschillen naargelang de doelgroep”, zegt Patrick Verhelle van Ecolab. “Zo ontwikkelden wij het systeem Oasis Pro speciaal voor grootkeukens in horeca, ziekenhuizen en bedrijfscatering. Die klanten kregen hun schoonmaakproducten vroeger in jerrycans van 9,5 liter. Nu krijgen ze een compacte flacon van twee liter met een sterk geconcentreerd middel dat hen toelaat twee keer zoveel schoonmaakproduct te maken. Een speciale dispenser regelt de precieze afname. Resultaat: minder verpakkingsafval, een betere dosering en minder verlies.”

Retourcircuit voor verpakkingen vanaf 20 liter

Voor de voedingsindustrie introduceerde Ecolab een circuit van herbruikbare verpakkingen. Studies toonden aan dat een dergelijk circuit economisch haalbaar was voor grote hoeveelheden vanaf 20 liter, maar niet voor kleine flessen of jerrycans van vijf of tien liter. “Het is niet zo eenvoudig om jerrycans met resten van detergenten snel schoon te maken”, verklaart Verhelle. “Als je die spoelt schuimt de jerrycan namelijk snel vol. ”Voor de grotere verpakkingen is het wel haalbaar. Daarom heeft Ecolab een retoursysteem opgezet voor gestandaardiseerde containers van 1000 liter, vaten van 200 liter en jerrycans van 20 liter. De klant betaalt bij levering een waarborgbedrag en krijgt dat terugbetaald bij retour van de verpakking. “Na een inloopperiode draait het systeem al vijf jaar heel goed”, zegt Verhelle. “De meeste verpakkingen worden nu immers hergebruikt.”

 

Om te onthouden

  • Voor de voedingsindustrie introduceerde Ecolab een circuit van herbruikbare verpakkingen. Het bedrijf berekende dat dit systeem economisch haalbaar is voor verpakkingen vanaf 20 liter.
  • Ecolab bedenkt efficiënte systemen om producten bij de klant te leveren en daar verder te verdelen. Voor grootkeukens ontwikkelde het een systeem waarmee de klant zelf jerrycans kan vullen.
  • Standaardisatie van de verpakking is noodzakelijk om hergebruik mogelijk te maken. Ecolab levert daarom in bulk of in gestandaardiseerde verpakkingen van 1000, 200 of 20 liter.

 

Hoe ontwikkelde Ecolab het circuit Retour-can ?

Stap 1: De verpakking standaardiseren

Ecolab produceert voor de voedingsindustrie ongeveer driehonderd verschillende producten. Het bedrijf heeft de verpakking van dat gamma gestandaardiseerd en levert nu alleen nog in bulk of in gestandaardiseerde verpakkingen van 1000, 200 of 20 liter.

Stap 2: De klant motiveren

Ecolab sensibiliseerde klanten met een informatiecampagne. Daarnaast voerde het een waarborgsysteem in, dat klanten motiveert om de verpakkingen voor hergebruik weer in te leveren.

Stap 3: Grote verpakkingen promoten

Ecolab biedt voor containers en vaten speciale doseersystemen aan, zodat de klant zelf kleine jerrycans kan vullen. Dat stimuleert het gebruik van grote, gemakkelijk herbruikbare verpakkingen.

Een aangepaste combinatie product/verpakking voor elk gebruik : geconcentreerd, herbruikbar, enz.

 

We hebben berekend dat hergebruik van verpakkingen zinvol is vanaf een volume van 20 liter.

Patrick Verhelle, Regulatory Manager Europe en Drug Safety Officer Belgium van Ecolab

 

Ecolab en het milieu

Bij Ecolab gaan economie en ecologie hand in hand. Een uitgekiende verpakking betekent meestal ook minder afval, minder verlies, een efficiëntere logistiek en een meer tevreden klant.

Realisaties :

  • Het programma Ecoplus Future voor vaatwassers in grootkeukens zorgde medio 2005 voor 32 % minder verpakkingsmateriaal en 80 % minder transport van lege verpakkingen.
  • Ecolab etiketteert verpakkingen bewust in meerdere talen zodat het niet nodig is om voor elke taalgroep of regio in Europa een aparte voorraad aan te leggen en te onderhouden. Ook dit bespaart verpakkingsmateriaal.

 

 

Ook uw distributie kan besparen op verpakkingsmateriaal

Een aangepaste verpakking kiezen is goed voor het milieu, voor uw bedrijfskosten en voor uw klanten.

Enkele tips van Ecolab

  • Standaardiseer uw verpakkingen, dat is nodig om hergebruik economisch rendabel te maken.
  • Bedenk een systeem voor levering en distributie in functie van de sector en de klant.
  • Ecologische maatregelen moeten ook efficiënt en gebruiksvriendelijk zijn, dan pas worden ze door de klant verwelkomd.